Изисква се много смелост, за да решиш да облечеш черна сватбена рокля…Алтернативен стил, който излъчва усещане за мрачна романтика. Но пък кой не обича малко тайнственост?

Сватбена рокля с елементи в черен цвят

Изборът на булчинска рокля в черно е, разбира се, нетрадиционен, но пък от друга страна ти дава редица опции за модел, форма, аксесоари и т.н.

В последните години дизайнерката Вера Уанг прокара идеята за нещо черно в булчинската одежда, като в своя колекция булчински рокли добави като аксесоар черно сако. Вера Уанг в е една от най-известните дизайнери на сватбени рокли и името ѝ се свързва с имената на известни личности като Дженифър Лопес, Ким Кардашиан и роклите на Челси Клинтън.

Колекция булчински рокли 2010

Vera Wang Wedding Dress Kaylee eylander photography

 

Но всъщност черните сватбени рокли не са нещо ново, гледайки назад във времето и историята на сватбените традиции.

Черните сватбени рокли всъщност са били носени преди столетия в различни култури. В Европа например булките носели кой да е цвят, който им харесва или, най-вече, най-добрата рокля, която притежават, без значение кой цвят или нюанс е тя. Кралица Виктория е първоизточникът на тенденцията за бели сватбени рокли, носейки такава на сватбената си церемония през 1840 г.

Сватбената рокля на Кралица Виктория

След това белите рокли се превръщат в привилегия и запазена марка за елита, който можел да си позволи да  похарчи толкова много за скъпа рокля, която лесно може да бъде съсипана! След Втората световна война средната класа се включва в тенденцията за бели булчински рокли. Въпреки това, черни сватбени рокли все още се носели от булки, най-често от онези, които наскоро са загубили близък човек. Интересно е, че в испанските култури римокатолическите булки носят черно, за да символизират своята преданост към брака до смъртта.

В края на 19 век обаче, черното придобива много негативна асоциация и се свързва предимно със смърт и скръб. По-късно това води до вярвания,  че майките на младоженеца или булката  дори не трябва да носят черно, тъй като това означава съжаление за брака или избор на съпруг!

Но времената се менят и в наши дни, лека полека, някои клишета започват да отпадат.

През 2010 година на модния подиум бяха показани колекции от булчински рокли с различни черни аксесоари и елементи по тях. И те бяха като леко въведение към големия бум на колекцията от изцяло черни рокли през 2012. На модния подиум се изсипаха слоеве черна органза, мек тюл, провокативни дантели и неочаквани цветови комбинации.

Булчински рокли в черно Вера Уанг 2012

И всичко това, като че ли, излъчваше естествената елегантност, която само една черна рокля може да излъчва.

А на въпроса, дали тази модна вълна ще залее булчинските брегове скоро, моят отговор е, по-скоро НЕ. Макар че показаните рокли са абсолютни шедьоври, смятам, че ще ни трябват още няколко века, за да започнем да виждаме масово булки в черно да минават по пътеката към олтара, главно заради асоциацията, която носи черният цвят, а също така и поради факта, че обществото ни е по-склонно в такива моменти да избира белите нюанси, символизиращи чистота, красота и девственост.

Ако все пак сте сред малцината смели булки, ето някои идеи за булчинска рокля изцяло в черно или с черни елементи по нея:

{"item":{"showCaptionTitle":true,"showCaptionDescription":true},"lazy":true,"src":"data-src-fg","srcset":"data-srcset-fg"}

Снимки: Pinterest